Зробити добротний мангал зі сталі самотужки не так складно, як може здаватися на перший погляд. Все, що потрібно – це ознайомитись з технологією виробництва та мати базові навички роботи з металом.
Але перш, ніж розпочати практику, потрібно ознайомитись з теорію. Це допоможе вибрати варіант, що підходить найбільше.
Є два основні види мангалу:
• Стаціонарні. Розташовуються на одному місці, адже є настільки потужними, що їх перенесення ускладнено, або взагалі неможливе
• Мобільні. Невеликі переносні жаровні, деякі з них є розбірними. Їх зручно брати із собою у поїздки чи похід
Параметри мангалу зі сталі
Щоб зібрати мангал самостійно, важливо знати деякі моменти. Це допоможе створити його не лише красивим, а й зручним. А головне – таким, на якому шашлик готується смачним.
Розмір
Це перше, на що звертається увага. Існують стандарти розмірів, які отримані дослідним шляхом за історію існування мангалів.
• Ширина
Підбирається з урахуванням розмірів шампурів та (або) решітки. В основному близько 30 см. Шість-вісім шматочків м'яса легко розмістити на кожному шампурі довжиою 30-35 см.
• Довжина
Стандартна довжина – 80-90 см. На кожен шампур виділяється 7 см, отже за такої довжини мангала, вміститься 8-10 шампурів. Як результат, за одне завантаження можна отримати 60-80 соковитих шматочків шашлику. В цілому, довжина підбирається індивідуально, головне розуміти, чи це доцільно.
• Глибина
Цій зоні приділяється особлива увага, тому що від глибини залежить якість прожарювання. Зазвичай вона варіюється в межах від 15 до 20 см. Єдиної думки немає, і не можна дати точних рекомендацій, все на власний смак. Чим менша глибина, тим більш засмаженим виходить шашлик, чим більше - тим він більш соковитий і ароматний.
• Висота
Для зручної експлуатації підбирається з урахуванням зросту людини. Ідеальною вважається висота, на якій зручно тримати зігнуту руку. Відстань вимірюється від руки до землі. У середньому це 80-90 см.
Інші деталі
-
Прорізи під шампури. Потрібні для фіксації шампурів та легкості у перегортанні
-
Отвори у бокових стінках. Потрібні для циркуляції повітря, що сприяє рівномірному тлінню вугілля. Робити їх чи ні, можна вирішити, спираючись на власні уподобання. Якщо так, то слід дотримуватись наступних рекомендацій:
Відстань між кожним прорізом становить 5-7 см
-
Розташування – від дна, 4-5 см
-
Діаметр отворів 10-25 мм
Сталь для мангалу
Важливий етап – це вибір матеріалу з відповідними характеристиками. Як самий популярний матеріал, найчастіше виступає сталь.
Основний критерій при виборі – для бічних стінок товщина металу варіюється від 2 до 6 мм. Класичний варіант – 4 міліметри. Така товщина відповідає всім заявленим вимогам, а саме:
- Стійкість до деформацій
- Збереження температурного режиму
- Довго не прогорає
Дно ящика можна зробити з товстішого металу, ніж стінки. Це збільшить його стійкість до прогоряння, а відповідно, і термін служби. Але слід враховувати, що тоді маса виробу збільшиться.
Якщо ви плануєте зробити габаритний мангал, ніжки краще зробити з труби невеликого діаметру. Якщо ж мангал буде невеликого розміру, достатньо буде прутів арматури.
Підготовка до виготовлення мангалу
Коли вирішено, який мангал робити, можна приступати до практики.
Для початку знайдіть креслення в інших відкритих джерелах або продумайте його самостійно.
Купіть матеріал, краще із запасом.
І, звичайно, підготуйте інструменти, до яких можна віднести:
• Болгарку
• Зварювальний апарат
• Дриль
• Рулетку
• Рівень
• Знежирювач
• Фарбу з вогнетривкими, антикорозійними властивостями
• Пензлик або валик
Інструкція з виготовлення простого мангалу
- Розмітка. На листі металу кресляться деталі ящика заданих параметрів. Бічних та торцевих стінок буде по дві штуки, днище – одна. Для економії матеріалу, краї двох однакових частин позначаються єдиною лінією.
- Різання. Болгаркою вирізають усі деталі.
- Створення отворів у бокових стінках. Їх роблять за допомогою дрилі.
- Прорізування фасок для шампурів.
- Зварювання ящика. Для рівного шва короб вариться зсередини. Для більшої надійності додатково проварюють зовні. Кути, за бажанням, посилити металевими куточками.
- Виготовлення ніжок. Варіантів може бути багато. Або вони приварюються, тоді мангал буде нерозбірним. Або кріпляться за допомогою болтів у попередньо підготовлені отвори. На кінці кріпляться пластини, щоб ніжки не провалювалися у ґрунт.
- Шліфування. Шліфуються зварні шви, напливи, задирки, гострі краї. Після обробки все має бути гладке і приємне на дотик.
- Фарбування.
Ось і все, мангал готовий!
Тепер наступає черга його випробувати - підготувати м'ясо, шампури, запалити вугілля і посмажити шашлик.