Пофарбувати труби: як зробити це правильно?

Сьогодні майже кожна будівля облаштована різноманітними комунікаціями, найчастіше це трубо- і газопроводи, виконані з металевих труб. Але для поліпшення зовнішнього вигляду та збільшення терміну придатності ці труби потребують обов’язкового піклування, а саме — фарбування. Адже фарбування значно поліпшує зовнішній вигляд металевої труби та захищає її від корозії протягом значного терміну.

фарбування труб

Але як правильно фарбувати труби?

Вибір фарби, щоб пофарбувати труби

Звісно, починати треба з вибору фарби. Адже для різних експлуатаційних умов потрібні різні фарби. Наприклад, комунікації, що знаходяться на вулиці та піддаються впливу природних умов, краще фарбувати свинцевим суриком. Адже завдяки його впливу, на поверхні металу утворюється шар з оксиду заліза та свинцю, який добре захищатиме трубу від впливу довкілля.

Окрім свинцевого сурику, існують і інші види фарб, наприклад, водно-дисперсійна фарба або алкідна емаль.

 фарбування труб

Алкідна емаль — це «класична», відома всім фарба До її переваг слід віднести стійкість до значних перепадів та високих температур. Емалеві фарби, до того ж, добре підійдуть для фарбування іржавих труб.

А от до переваг водно-дисперсійної фарби слід віднести велику швидкість висихання, надійність та екологічність. Труби, пофарбовані водно-дисперсійною фарбою, можуть знаходитись в експлуатації протягом багатьох років. Але слід пам’ятати, що водно-дисперсійна фарба має деяку особливість — вона може різнитись для холодних і гарячих поверхонь. Тобто, фарбування труб, по яким подаються гарячі рідини, необхідно виконувати, застосовуючи фарби, призначені саме для гарячої поверхні.

Фарбування труб

Після вибору фарби — переходимо до самого процесу фарбування! Перше, що треба зробити, — застелити підлогу, щоб не забруднити її в процесі фарбування. Після цього можна переходити до «обробки» самих труб, а саме — очистити їх від старої фарби та іржі, усунути всі дефекти на поверхні за допомогою шпаклівки.

Стару фарбу можна не видаляти в тому випадку, якщо поверхня труб не має видимих тріщин або опуклостей.

 фарбування труб

Стосовно кількості фарби — треба звернути увагу на те, що:

    • Для першого шару знадобиться більше фарби, ніж для другого
    • Для рівної поверхні буде потрібно менше фарби, ніж для шорсткої

Фарбування треба починати з верху і просуватись до низу. Перший шар фарби треба нанести на всю поверхню, і лише після нанесення першого шару можна переходити до нанесення другого. При фарбуванні в два шари виходить ідеально пофарбована поверхня.

Приміщення після фарбування необхідно ретельно провітрити!

Фарбування газових труб

Щодо фарбування газопроводів, слід зазначити деякі відмінності. По-перше, газові труби слід фарбувати, виходячи з правил безпеки, а не естетичності зовнішнього вигляду. Тому газові труби повинні бути пофарбовані лише в жовтий колір! По-друге, на відміну від трубопроводів, фарбу з газових труб можна знімати лише за допомогою металевої щітки, а ні в якому разі не за допомогою застосування нагріваючих інструментів.

 фарбування труб

У всьому іншому, послідовність фарбування газових труб така ж сама, як і при фарбуванні інших трубопроводів.

Сподіваємось, що ці поради допоможуть вам отримати найкращій результат при найменших витратах як вашого часу, так і вашого бюджету!

Читайте також