Сортовий і фасонний прокат: основні види та призначення

Металопрокат — універсальний термін. Він об'єднує в собі всю безліч виробів з металів, які отримуються методом прокату. Залежно від призначення та галузі використання, заготовки профільного металопрокату можуть мати різні форми, тому їх поділяють на сортовий та фасонний металопрокат. Ці обидві категорії мають відмінності не лише за своїм зовнішнім виглядом, але і за експлуатаційними характеристиками, тому дуже важливо розуміти різницю між обома видами профільного прокату.

сортовий прокат

Сортовий прокат

До сортового прокату відносять металеві вироби, які у своєму перетині мають просту геометричну фігуру, а саме: шестигранник, смугу (прямокутник), квадрат, круг. Класифікувати сортовий металопрокат можна за якістю його поверхні:

      • Прокат, що не потребує додаткової обробки
      • Прокат, що потребує термічної обробки під тиском
      • Прокат, що потребує механічної обробки

Сортамент сортового прокату

До сортаменту сортового металу відносяться такі металовироби:

      •  Квадрат. Прут з квадратним перетином. Служить для створення різних точних конструкцій. Для його виробництва використовують вуглецеву або леговану сталі.
      • Круг - один из самых востребованных видов сортового проката. Круглый профиль с диаметром от 5 до 250 мм производят из низколегированных и углеродистых сплавов, встречаются на рынке и высоколегированные материалы. Круги применяются в различных отраслях: в строительстве и машиностроении, изготовлении ограждений, сеток и арматуры, а также используется для ковки.
 сортовий прокат
      •  Шестигранник. Пруток шестикутного перетину з рівними сторонами. Виготовляється з вуглецевої або легованої сталі. Служить напівфабрикатом для виготовлення кріпленнь та метизів. А також використовується в будівництві, для виготовлення побутової, промислової техніки і верстатів — в харчовій, автомобільній, машинобудівній промисловості.
      •  Смуга. Прокат з прямокутним перетином. Отримується за технологією гарячого або холодного прокату. Виріб використовується для отримання різних деталей, може виступати як заготовка для виробництва інструментів і як основа для складних конструкцій.
      •  Дріт. Виготовляється за допомогою методів гарячого або холодного прокату. Перетин може бути круглим, квадратним або овальним. Сировина для виготовлення: чавун, нікель, низьковуглецеві сталі, титан, алюміній, мідь, цинк, нікель. Пружинні види застосовуються для виготовлення амортизаторів, пружин, кріплення, цвяхів. В'язальні — для скріплення деталей, заготовок, армування залізобетонних конструкцій.

Застосування простого сортового прокату

Сталевий сортовий прокат використовується у всіх галузях життєдіяльності людини. Без нього неможливі багатотехнологічні процеси і виробництва. З нього виробляють вали, шестерні, вісі, кріплення й інші види деталей і механізмів. Роблять заготовки для інших металургійних продуктів і поковок.

 сортовий прокат

Фасонний прокат

Вироби фасонного прокату мають більш складну форму, до цього типу належать довгомірні порожнисті елементи з металу. Вони затребувані в цивільному і промисловому будівництві, а також практично в усіх галузях промисловості і виробництва. Поперечний перетин виробів має суцільну неопуклу геометричну фігуру.

Сортамент фасонного прокату

До сортаменту фасонного металу відносяться:

    • Кутовий профіль. Г-образні сталеві профілі з рівними або різними сторонами. Використовуються для зведення різних будівельних конструкцій, а також зміцнення стін і перекриттів. Застосовують матеріал і в машинобудівній галузі, при будівництві вагонів і суден.
    • Сталевий швелер. Прокат з П-образним перетином. У нього основна сторона ширше бічних. Використовується для створення каркасів і конструкцій, для перекриттів покрівельних прогонів. Його часто комбінують з бетоном для створення стійких конструкцій.
    • Двотавр. Балковий профіль з Н-образним перетином. Буває стандартним, широкополковим та колонним. Грані полиць можуть бути паралельними або похилими. Характеризується високою міцністю. Двотаври витримують дуже високі вертикальні і горизонтальні навантаження. Для виготовлення використовуються вуглецеві, низьколеговані сталі. Двотаври застосовуються при спорудженні підвісних шляхів, шахт, мостів, балконів.

Галузі застосування фасонного прокату

Фасонний прокат затребуваний на будівельних майданчиках, виробничих і промислових підприємствах. З нього виготовляють деталі в машинобудуванні, автомобілебудуванні та суднобудуванні, зводять каркаси і несучі конструкції, а також він використовується при зведенні мостів і доріг.

 сортовий прокат

Фасонний прокат застосовується для будівництва залізничних і трамвайних колій, шахтних виробок і в інших специфічних галузях.

Розібравшись в відмінності сортового і фасонного металопрокату, ви без зусиль зможете придбати необхідні металовироби саме для ваших завдань.

Читайте також