Як обрати металочерепицю?

Продаж металочерепиці зростає щороку на 10-12%. Причини зрозумілі. Цей надійний покрівельний матеріал підходить як для промислових, так і для житлових будівель, лягає на дах будь-якої форми і розміру, має більш ніж доступний цінник.

Металочерепиця.jpg

Але видів металочерепиці багато — тож як зрозуміти, чим вони відрізняються та на що слід звертати увагу при покупці?

Матеріал металочерепиці

Перший і найголовніший параметр, на який треба звернути увагу — звичайно ж, матеріал, з якого зроблена металочерепиця. І якщо вам здавалося, що металочерепицю роблять з якогось одного матеріалу, то ви помилялися, — матеріалів для виробництва металочерепиці три:

  • Сталь. Більша частина зроблена саме зі сталі, покритої шаром цинку. Іноді до складу додають алюміній для підвищення зносостійкості. Матеріал має якісні показники та служить понад 20 років і при цьому не робить покрівлю дорогою
  • Алюміній. Така черепиця не іржавіє, важить в 2-3 рази менше сталевої, а термін служби перевищує 70 років. Мінус - на даху з маленьким ухилом листи можуть прогнутися, тому що алюміній досить м'який
  • Мідь. Найміцніша металочерепиця, але абсолютно не практична через свою дуже високу ціну.
Використання металочерепиці приклади.jpg

Товщина листа металочерепиці

Наступний параметр, на який слід звернути увагу при виборі металочерепиці — це її товщина. Вона визначає, наскільки черепиця буде жорсткою і міцною. Чим товщі листи, тим краще вони зберігають форму під час монтажних робіт та при обслуговуванні. Товщина металочерепиці варіюється від 0,4 до 0,6 мм.

    •  Стандарт для покрівлі — 0,5 мм. Такі листи добре переносять транспортування та не деформуються під вагою людини
    •  Для південних регіонів, де випадає мало снігу і догляд за дахом простіший, можна використовувати 0,45 мм
    •  Металочерепиця 0,6 мм продається рідко, її зазвичай роблять на замовлення

Полімерне покриття

Черговий, але не менш важливий пункт при виборі металочерепиці — її покриття! Адже саме цей шар захищає черепицю від зовнішнього впливу, а також визначає її зовнішній вигляд — колір та фактуру. Полімерів на ринку досить багато. Їх можна об'єднати в такі групи:

Зразки металочерепиці.jpg

    • Поліестер. Недороге пластичне покриття, витримує нагрівання до 90 градусів. Мінус — легко пошкодити механічно. Такий варіант підійде для прибережних регіонів або крайньої півночі.
    • Поліуретанові покриття, або пурал: тримає колір, підходить для будь-якого клімату — не боїться УФ-променів, сильних морозів і нагрівання вище 100 градусів. Покриття складно подряпати.
    • Пластизол: товстий шар покриття, надає шорстку текстуру металочерепиці, але погано переносить низькі і високі температури й вицвітає на сонці.
    • Акриловий полівінілфторид. Найміцніший з полімерів з великим запасом міцності — як механічної, так і атмосферної.

Ступінь оцинковки

І останнє у цьому списку (але далеко не останнє, на що треба звернути увагу при виборі металочерепиці) — це ступінь оцинковки.

Цинк — один з шарів металочерепиці. Він потрібен для захисту сталі від корозії. Вміст цинку розраховують на 1 кв.м., і ділять черепицю на класи:

    • I клас. Щільність цинку — 275 г / м2 і вище. Це можна порівняти з європейськими стандартами на металочерепицю. Така черепиця якісно працює навіть в складних кліматичних зонах.
    •  II клас. Цинку не менше 140 г / м2. Вироби цього класу купують найчастіше: добре співвідносяться ціна і якість, а термін служби більше 25 років.
    •  III клас. Вміст цинку не перевищує 140 г / м2. Для економії таку черепицю можна укласти на господарських будівлях, але не використовувати для даху будинку.

Металочерепицю зазвичай виробляють або у вигляді великоформатного листа, або у формі модуля. Листове покриття вибирайте для просто сконструйованих дахів — швидше закінчите монтаж. Якщо дах багатоскатний, є врізні вікна або декоративні елементи, беріть модульну черепицю — вийде менше обрізків.

Процес монтажу металочерепиці.jpg

Тепер ви знаєте про всі технічні характеристики.

Щодо вибору кольору і візерунка — обирайте за вашими вподобаннями і розсудом.

Читайте також